Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ

DHA Photo
Οι πρόσφατες ενέργειες και οι δηλώσεις του έλληνα Υπ.Άμυνας είναι » απαράδεκτες και αυξάνουν τις εντάσεις στο Αιγαίο » ανακοίνωσε το τουρκικό Υπ.Εξ. «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει την κοινή λογική και να θέσει υπό έλεγχο αυτά τα ανεύθυνα μέτρα το συντομότερο δυνατόν » δήλωσε το τούρκικο υπουργείο των εξωτερικών σε ανακοινωθέν του στις 7 Mαρτίου. Η περιοχή του Αιγαίου γνώρισε μια όξυνση της έντασης που κλιμακώθηκε κυρίως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.Ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο, νέος Έλληνας υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος επισκέφθηκε την επίμαχη βραχονησίδα των Ιμίων / Καρντάκ με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο στις 30 Ιαναουαρίου.
Σε μια άλλη κίνηση που εξόργισε την Άγκυρα ο Π. Καμμένος δήλωσε το Φεβρουάριο ότι στην  Κύπρο  παραμένει το πρόβλημα της «εισβολής και κατοχής» για την ελληνική κυβέρνηση.
Επέκρινε επίσης  την παρουσία του τουρκικού σκάφους σεισμικών ερευνών Barbaros στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζοντάς την ως «προβοκάτσια».Ο Καμμένος δήλωσε ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται να συμμετάσχει σε κοινή άσκηση με την ελληνική-κυπριακή κυβέρνηση,το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενδεχομένως, κατά τους επόμενους μήνες.
«Είναι σαφές ότι η συνέχιση αυτών των ανεύθυνων ενεργειών δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, εκτός από την αύξηση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  στο Αιγαίο» ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ. «Είναι επίσης πασιφανές ότι η στάση αυτή θα ζημιώσει τις προσπάθειες για την περεταίρω βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο».
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο «με τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου,«αποφαίνεται το υπουργείο.
Η ανακοίνωση της Τουρκίας για τη (ΝΟΤΑΜ) προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνηση που φέρεται να διαμαρτυρήθηκε στους Διεθνείς οργανισμούς για «παραβίαση του ελληνικής  ακεραιότητας και την ασφάλεια πτήσεων.»Η Άγκυρα στη συνέχεια απέσυρε τη (ΝΟΤΑΜ) ακυρώνοντάς την και δήλωσε ότι προέκυψε από λάθος.(hurriyetdailynews 8/3/15)