Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Ο Frontex στέλνει δυνάμεις στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αναστείλει τη Συμφωνία για τους Πρόσφυγες, που υπεγράφη μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Η Κοινότητα προτίθεται να ενισχύσει την προστασία των βορείων ελληνικών συνόρων με πρόσθετο προσωπικό του ‘Frontex’, όπως γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus με πληροφορίες από τη γερμανική έκδοση του Der Spiegel.
 
Στα τέλη Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας στους πρόσφυγες προς τις χώρες της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντέδρασαν με επιδεικτική ψυχρότητα, αλλά φαίνεται ότι δεν επηρέασαν την Άγκυρα.
Ο οργανισμός ‘Frontex’ ετοιμάζεται να στείλει επιπλέον προσωπικό για να διαφυλάξει τα βόρεια ελληνικά σύνορα με το νότιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων.
Πρόκειται για μια δράση που λαμβάνεται  για πρώτη φορά, μετά την προσφυγική κρίση, για τη διαφύλαξη των ελληνο-σκοπιανών συνόρων, με στόχο την εμπόδιση των προσφύγων-μεταναστών να διασχίσουν τα σύνορα, ακολουθώντας τη βαλκανικό οδό προς την κεντρική Ευρώπη.
Ο οργανισμός θα αποστείλει 60 υπαλλήλους που θα αναπτυχθούν κατά μήκος των ελληνικών συνόρων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
--